ترک پوستی یا همان استرچ مارکها به شکل خطوط رنگی روی پوست ظاهر میشوند که خطرات جدی به همراه ندارند اما در ظاهر و زیبایی افراد بسیار تاثیر گذارند.
درمان ترکهای پوستی به یکی از مشکلات رایج اکثر افراد تبدیل شده است، به همین دلیل ما قصد داریم در این مقاله از کلینیک لیزر درخشان درباره انواع ترکهای پوستی، علت ایجاد شدن استرچمارکها و انواع روشهای درمان آن به زبان ساده صحبت کنیم تا اطلاعات لازم درباره این مشکل پوستی را در اختیار شما قرار دهیم.
ترک پوستی چیست؟
ترک پوستی (Stretch mark) که با نام استریا (Striae) نیز شناخته میشود، یکی از انواع بیماری یا مشکلات پوستی است که در اثر کشیدگی پوست به دلیل برخی تغییرات ناگهانی مانند افزایش یا کاهش وزن ایجاد میشود.
تغییرات ناگهانی بدن موجب پارگی کلاژن و الاستین پوست شده و خود را به شکل رگههای قرمز یا مایل به سفید بر روی سطح پوست نشان میدهد.
کلاژن در واقع نوعی پروتئین در پوست است که مسئولیت ایجاد حالت کشسانی در پوست را برعهده دارد و از شل شدگی و افتادگی پوست جلوگیری میکند. ترکهای پوستی معمولا در مناطق خاصی از بدن که پوست آنها ضخیمتر بوده و مقدار ذخیره چربی در آنها بالا است ایجاد میشوند.
مناطق متداول بدن که تحت تاثیر ترکهای پوستی قرار میگیرند:
- ترکهای پوستی باسن: یکی از شایعترین نواحی بدن که ترکهای پوستی در آن ایجاد میشود باسن است. این عارضه پوستی با افزایش و کاهش وزن، ورزش یا بارداری بر روی باسن ظاهر میشود.
- ترکهای پوستی شکم: اکثر استرچ مارکهایی که بر روی بدن ایجاد میشوند در ناحیه شکم و پهلو دیده میشوند. علاوه بر بارداری و افزایش و کاهش ناگهانی وزن، گاهی جراحیهایی که برای کاهش وزن انجام میشود هم میتوانند عامل ایجاد این ترکهای پوستی باشند.
- ترکهای پوستی ران: یکی دیگر از نواحی بدن که احتمال ایجاد ترک پوستی وجود دارد رانها هستند که از اصلیترین علل به وجود آمدن آنها افزایش یا کاهش ناگهانی وزن است.
- ترکهای پوستی ساق پا: از علل ایجاد ترک پوستی در ساق پا خشکی پوست و خارش است.
- ترکهای پوستی بازو: پوست ناحیه بازو به خصوص قسمت زیرین آن نازکتر است، به همین دلیل نسبت به سایر نواحی بدن سریعتر دچار ترک پوستی میشود.
- ترکهای پوستی واژن: در برخی موارد به دلیل افزایش سن و خشکی واژن، احتمال بروز استریا در ناحیه واژن نیز وجود دارد.
انواع ترکهای پوستی
ترکهای پوستی یا استریا میتوانند بر اساس رنگ، میزان عمق و منشا به وجود آمدن به انواع مختلفی دستهبندی شوند:
ترکهای پوستی بر اساس منشا به وجود آمدن
- ترکهای پوستی حاصل از بارداری (Striae gravidarum)
- ترکهای پوستی حاصل از کشیدگی پوست (Striae distensae)
- ترکهای پوستی حاصل از نازک شدن پوست (Striae atrophicans)
ترکهای پوستی رنگی (Striae Rubrae)
این نوع استرچ مارکها دلیل کشیدگی بیش از حد در نواحی از بدن که الاستیسیته آن کمتر است ایجاد میشود. ترکهای پوستی در ابتدا به رنگ قرمز یا بنفش دیده میشوند، اما با گذر زمان کمرنگتر شده و به رنگ صورتی درمیآیند.
معمولا به دلیل تغییرات ناگهانی به دلیل افزایش یا کاهش وزن، بارداری یا تغییرات هورمونی و بیشتر در نواحی مانند شکم، سینه، پهلوها و رانها ایجاد میشوند.
برای درمان این نوع استرچ مارکها از روشهایی مانند لیزر، میکرونیدلینگ یا کرمهای ویتامین E استفاده میشود.
ترکهای پوستی عمقی (Striae Distensae)
ترکهای پوستی عمقی همانطور که از نامشان پیداست به دلیل پارگی و شکستگی کلاژنهای پوست در نواحی عمقی و قسمتهای نازک پوست ایجاد میشوند.
قسمتهایی از بدن که ترکهای عمقی بیشتر از سایر نقاط دیده میشوند شکم، سینهها، رانها و حتی زیر چشمها هستند.
دلایل به وجود آمدن ترکهای پوستی کدامند؟
- بارداری
- افزایش یا کاهش سریع وزن
- رشد سریع در نوجوانی
- ورزش
- داشتن سابقه خانوادگی
- رطوبت بیش از اندازه
- هوای سرد
- دیابت نوروپاتی
- مواد شیمیایی
- اگزما
- تغییرات هورمونی
- انجام جراحیهای تغییر سایز مانند پروتز سینه یا کوچک کردن شکم
- اختلالات ژنتیکی مانند سندروم مارفان یا کوشینگ
- برخی اختلالات پوستی مانند خشکی پوست یا پسوریازیس
- استفاده از داروهایی مانند کورتیکواستروئیدها یا استروئیدهای آنابولیک
ترکهای پوستی چه علائمی دارند؟
- رگههایی فرورفته که از نظر طول و عرض با هم متفاوتند
- ترکهای پوستی به رنگهای قرمز، صورتی، قهوهای تیره یا بنفش متمایل به آبی ظاهر میشوند که رنگ آنها با توجه به رنگ پوست شخص ممکن است متفاوت باشد.
- استریا معمولا پس از مدتی تغییر رنگ داده و به رنگ سفید دیده میشود.
- ممکن است پیش از به وجود آمدن استرچ مارکها، فرد احساس خارش یا سوزش در آن ناحیه داشته باشد.
معرفی روشهای درمان قطعی ترکهای پوستی
استرچ مارک یا ترکهای پوستی قابل درمان هستند و میتوان آنها را به 3 روش زیر درمان کرد:
درمان ترکهای پوستی به روش پزشکی
از روشهای درمانی پزشکی ترک پوستی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
لایهبرداری پوست
یکی از روشهایی که میتوان برای از بین بردن ترکهای پوستی قرمز استفاده کرد تراشیدن یا لایهبرداری است که در آن سلولهای مرده را حذف کرده و پوست به ساخت سلولهای جدید تحریک میشود. لایه برداری پوست ممکن است باعث خشک شدن پوست شود، به همین دلیل بهتر است به طور مداوم از کرمهای مرطوبکننده استفاده شود.
درمانهای موضعی
در این روش میتوانید از کرم و پمادها برای از بین بردن ظاهر ترکهای پوستی استفاده کرد. این روش به طور کامل ترکها را از بین نمیبرد فقط باعث کاهش ظاهر آنها میشود. از کرمها باید به طور منظم و طولانی مدت استفاده شود تا نتیجهبخش باشند. بهتر است قبل از استفاده از هر نوع کرم یا پمادی، با پزشک مشورت نمایید.
میکرونیدلینگ
در میکرونیدلینگ با سوزنهای نازک و میکروسکوپی که در سر دستگاه درمارولر قرار دارد، لایه درم پوست را مورد هدف قرار داده و با ایجاد سوراخهای بسیار ریز در پوست، کلاژن را در محل ترکها ترشح میکند. این روش بدون هیچگونه زخم و خونریزی باعث ترمیم استرچ مارکها میشود.
لیزر درمانی
یکی از روشهای برای از بین بردن ترکهای پوستی، لیزر درمانی است. در این روش اشعههای لیزر به سطح پوست تابیده میشود تا به عمق پوست نفوذ کرده و با تحریک بافتهای اطراف استرچ مارکها به بهبود و بازسازی پوست منجر شود. برای اثربخشی کامل این روش، نیاز است بیش از 1 جلسه انجام شود.
در این روش میتوان از لیزر فوتونا برای درمان ترکهای پوستی استفاده کرد که برای آشنایی بیشتر با این لیزر میتوانید به صفحه لیزر فوتونا چیست و چه کاربردی دارد؟ مراجعه کنید.
میکرودرمی
میکرودرمی یک روش کم تهاجم است که لایه اپیدرم (لایه سطحی پوست) را مورد هدف قرار داده و باعث کاهش ظاهر ترکهای پوستی میشود. این روش با تحریک پوست به ترشح کلاژن و از بین بردن سلولهای مرده، باعث ترمیم و سفت شدن پوست میشود. تعداد جلسات مورد نظر برای اثربخشی این روش، به نوع ترکهای پوستی، گستردگی و عمر ترکها بستگی دارد و به طور کلی به بیش از یک جلسه درمان نیاز است. پس از جلسات درمان ممکن است پوست خشک شده و دچار قرمزی شود، اما بعد از 24 ساعت این علائم از بین میروند.
جراحی زیبایی
در صورتی که سایر روشها برای از بین بردن استریا کارآمد نبودند، میتوان از جراحی زیبایی استفاده کرد. ابدومینوپلاستی یک روش جراحی است که علاوه بر حذف چربیهای اضافی بدن، پوست اضافی را نیز برداشته و باعث کشیده شدن و مستحکتر شدن پوست میشود.
درمان خانگی ترکهای پوستی
ترکهای پوستی را میتوان به روشهای زیر به صورت خانگی نیز درمان کرد:
روغنهای گیاهی طبیعی
با مصرف روغنهای طبیعی مانند نارگیل و زیتون میتوان پوست را مرطوب نگه داشت و از ایجاد ترکهای پوستی جلوگیری کرد.
مصرف آب کافی
نوشیدن آب به اندازه کافی باعث حفظ رطوبت پوست و ترمیم ترکهای پوستی میشود.
کرمها و لوسیونهای مرطوب کننده
کرمها و لوسیونهای مرطوبکننده که دارای مواد مغذی و ویتامین هستند نیز میتوانند به تغذیه پوست کمک کرده و باعث رفع استرچ مارکها میشود.
تغذیه سالم
مصرف مواد غذایی که سرشار از ویتامین است میتواند بر ححذف سریع ترکهای پوستی کمک کند.
ماساژ
اگر به صورت منظم با روغنهای مرطوبکننده پوست خود را ماساژ دهید، ترکهای پوستی به مرور زمان رفع خواهند شد.
درمان قطعی ترکهای پوستی با طب سنتی
روشهای درمانی سنتی ترکهای پوستی شامل موارد زیر میباشند:
آلوئهورا
آلوئهورای طبیعی میتواند در ترمیم و بهبود مشکلات و عارضههای پوستی تاثیرگذار باشد.
روغن نارگیل
روغن نارگیل یک ترمیمکننده طبیعی پوست محسوب میشود که اگر آلرژی نداشته باشید ،میتواند بهترین و ایمنترین راه برای از بین بردن ترکهای پوستی باشد.
هیالورونیک اسید
هیالورونیک اسید به صورت طبیعی در سلولهای پوستی انسان یافت میشود که باعث آبرسانی و افزایش کلاژن در پوست میشود. شما میتوانید از محصولات پوستی که در ترکیبات آنها هیالورونیک اسید وجود دارد استفاده کنید.
ویتامین A
رتینوئید که نام دیگر ویتامین A است، در جوانسازی پوست بسیار موثر است، به همین دلیل در اکثر کرمهای پوستی از این ویتامین استفاده میشود. شما میتوانید با مصرف مواد غذایی غنی از ویتامین A مانند هویج به صورت طبیعی به ویتامین A مورد نیاز برای ترمیم ترکهای پوستی خود دست پیدا کنید.
شکر
میتوان با شکر و روغنهایی مانند روغن بادام یا نارگیل اسکراب بدن درست کرد. به این صورت که مقداری شکر را با روغن مورد نظر ترکیب کرده و کمی به آن آبلیمو اضافه کنید و آن را پیش از استحمام بر روی بدن خود بمالید. این ترکیب را میتوان چندین بار در هفته نیز انجام داد.
سنتلا
سنتلا نوعی گیاه است که در محصولات زیبایی کرهای بسیار محبوب است که میتوان از محصولات دارای سنتلا برای درمان اسکار، ترمیم پوست و یا کاهش حساسیت پوستها استفاده کرد.
رفع سریع ترکهای پوستی
هیچ یک از روشهایی که برای رفع و درمان ترکهای پوستی استفاده میشود اثربخشی سریع و آنی ندارد و طی مدتزمان مشخصی باعث حذف استرچ مارکها میشوند. اما برای پوشاندن و پنهان کردن استرچ مارکها به صورت موقت میتوان از روش کاموفلاژ استفاده نمود.
در روش کاموفلاژ از کرمها یا محصولات آرایشی حرفهای استفاده میشود تا ظاهر و رنگ ترکها را با سایر نقاط پوست یکدست کرده و به این ترتیب پنهان و غیر قابل رویت شوند.
روشهای پیشگیری از ایجاد ترکهای پوستی
- حفظ وزن و دوری از کاهش وزن تدریجی
- استفاده از کرمها و روغنهای مرطوبکننده برای حفظ رطوبت پوست
- مصرف ویتامینهای C ،E ،A و پروتئین
- نوشیدن 6 تا 8 لیوان آب در طول روز
- ورزش منظم
- در صورت مشاهده ترکهای پوستی سریعا اقدام به درمان کنید
سخن پایانی
همانطور که در این مقاله مطالعه کردید، ما درباره اینکه ترکهای پوستی چه هستند و چه انواعی دارند صحبت کردیم و راههای درمانی بسیاری از جمله روشهای درمانی پزشکی، خانگی و حتی طب سنتی را به شما معرفی نمودیم. پس از مطالعه این مطلب شما میدانید که میتوان با داشتن سبک زندگی سالم و ورزش از به وجود آمدن و گسترش استرچ مارکها جلوگیری کرد.
اگر به دنبال روشی برای از بین بردن ترکهای پوستی خود هستید اما نمیدانید کدام روش بیشترین اثربخشی را بر پوست شما دارد، پیشنهاد میکنیم از طریق شمارههای موجود در سایت کلینیک لیزر درخشان، با کارشناسان ما در زمینه زیبایی تماس گرفته و از مشاوره آنها بهرهمند شوید.
-
بهترین و سریع ترین روش درمان ترک پوستی چیست؟
روش های مختلفی چه خانگی، چه طب سنتی و چه پزشکی و کلینیکی وجود دارند که هرکدام برای شرایط و افراد مختلف، موثر هستند.
-
برای رفع ترک های پوستی قدیمی چه کنیم؟
به طور کلی رفع ترک های پوستی جدید سادهتر از قدیمیهاست؛ اما روشهایی مانند میکرودرم، میکرونیدلینگ، لیزر درمانی و روشهای خانگی، میتوانند تا حد زیادی به محو شدن این ترکها کمک کنند.
-
چه مدت طول میکشد تا ترکهای پوستی محو شوند؟
با وجود اینکه ترکهای پوستی معمولاً به صورت کامل از بین نمیروند اما با درمان صحیح، پس از گذشت ۶ تا ۱۲ ماه کمرنگتر خواهند شد.
-
ایا ترک های پوستی با لیزر از بین میرود؟
بله، لیزر میتواند در درمان ترکهای پوستی موثر باشد. روش لیزر با استفاده از نورهای متمرکز بر روی ترکها، منظم سازی رنگ پوست و تحریک ترمیم بافتهای پوست را تسهیل میکند. با این حال، تاثیر لیزر بر روی ترکها به ویژگیهای ترک، عمق و سایر عوامل مربوطه بستگی دارد.