یکی از مشکلات پوستی که هر فرد با آن دست و پنجه نرم میکند به وجود آمدن اسکار و جای جوش و لک پس از تخلیه و از بین رفتن جوشها است.
اسکار ناشی از آکنهها به صورت برآمده و یا حفرههای کوچک بر روی پوست ظاهر میشوند که برای درمان آنها روشهای خانگی و کلینیکی بسیاری وجود دارد.
این مقاله از کلینیک لیزر درخشان قرار است علاوه بر انواع جای جوش، بهترین روشهای درمان جای جوش و لک را نیز به شما معرفی نماید.
انواع جای جوش و لک
جوشها از عارضههای پوستی هستند که به دلایل مختلف بر روی صورت ایجاد میشوند و در اکثر موارد پس از از بین رفتن التهاب جوش، جای آن بر روی صورت به شکل لک باقی میماند. جای جوشها را میتوان در دو دسته هیپرتروفیک و آتروفیک جای داد.
جای جوش هیپرتروفیک: در این نوع، جای جوش به دلیل ایجاد شدن پوست اضافه برآمده میشود.
جای جوش آتروفیک: اسکار ایجاد شده در این نوع به صورت فرو رفته و تحلیل رفته دیده میشود. جای جوشهای آتروفیک را میتوان به 3 مدل مختلف تقسیم کرد:
-
اسکار گرد یا چرخشی (): این نوع اسکار به شکل چرخشی یا موجی است که مرز آن قابل تشخیص نیست. این نوع زمانی ایجاد میشود که پوسن به سمت لایههای عمیقتر کشیده شود. به این صورت که رشتههای فیبر بین پوست و بافت زیرین آن، رشتههای فیبر روپوست (اپیدرم) را به سمت پایین کشیده و آن را مستقیما به قسمتهای عمیق پوست متصل کند.
-
اسکار قندیلی یا آیس پیک (Ice peak): اسکار قندیلی که به آن مثلثی نیز گفته میشود، سوراخهای عمیق و باریکی هستند که به دلیل تخریب پوست بر اثر بالا آمدن کیستهای عفونی و یا جوشهای زیرپوستی بزرگ به سطح پوست ایجاد میشود. برخی از این نوع اسکارها مشابه منافذ پوستی هستند.
-
اسکار واگنی یا باکسکار (Boxcar): ظاهر این نوع اسکارها به شکل گرد و بیضیشکل است که دیوارههای عمودی و فرورفته دارد. اسکار واگنی حالت ناهموار سوراخ سوراخی دارد که به دلیل واکنش التهابی پوست، کلاژن و الاستین پوست زیر آکنهها از بین میرود. به همین دلیل لایههای زیرین نمیتوانند لایههای بالایی پوست را حمل کنند، در نتیجه جای جوش به شکل یک حفره توخالی باقی میماند.
در برخی موارد ممکن است جای ج به شکل اسکار یا زخم باقی نماند و بر روی پوست لکههای تیره رنگ ایجاد کند. این لکهها به دلیل هایپرپیگمنتیشن ایجاد شده و ظاهری مسطح دارد. همچنین به رنگهای بنفش، قهوهای، صورتی و یا سیاه دیده میشوند.
روشهای درمانی فراوانی برای از بین بردن اسکار باقیمانده از جوش وجود دارد که هم به صورت طبیعی هستند و هم کلینیکی؛ اما انتخاب روش درمانی مناسب به نوع جوش، نوع و شدت لکه و مدت زمانی که لکه ایجاد شده است بستگی دارد.
در ادامه به معرفی انواع درمانهای کلینیکی و خانگی جای جوش میپردازیم.
روش اول: استفاده از لیزر برای از بین بردن جای جوش
روشهای درمانی متفاوتی با لیزر وجود دارد که میتوان از آنها برای از بین بردن جای جوش و لک استفاده کرد، اما انتخاب بهترین روش درمان بر اساس نیاز و شرایط پوست شما انتخاب میشود. لیزرها در دو دسته سوزاننده و غیر سوزاننده تقسیم میشوند.
-
لیزرهای سوزاننده (ablative): این نوع لیزرها در نقش لایه بردار عمل میکنند که یک لایه نازک از پوست را برداشته و پوست را وادار به ساختن بافت جدید میکنند تا عمق اسکارهای باقی مانده از جوشها کاهش پیدا کند. دوره نقاهت این روش طولانی مدت است و زمان بسیاری طول میکشد تا پوست بهبود پیدا کند.
-
لیزرهای غیر سوزاننده (non-ablative): لیزر غیر سوزاننده آسیبی به پوست نمیرساند و تنها با گرم کردن لایههای مختلف پوست، پوست را تحریک به تولید کلاژن و الاستین میکند. مانند لیزر فوتونا، اربیوم و CO2 فرکشنال
لیزر فوتونا برای جای جوش
لیزر فوتونا کاربردهای بسیاری دارد که رفع جای جوش یکی از این کاربردها است. لیزر فوتونا از دو اشعه با دو طول موج متفاوت ساخته شده است که با تاباندن اشعه لیزر به سطح پوست پوست را تحریک به ترمیم بافتهای آسیب دیده کرده و جای جوش و لک را از بین میبرد.
برای آشنایی بیشتر با این لیزر میتوانید مطالب مربوط به لیزر فوتونا و کاربردهای آن را مطالعه نمایید.
لیزر اربیوم برای جای جوش
از کاربردهای مهم لیزر اربیوم (erbium) میتوان به لایهبرداری، جوانسازی پوست و درمان جای جوش و آکنه اشاره کرد. این لیزر با از بین بردن لایه نازکی از سطح پوست باعث میشود پوست دوباره کلاژن سازی را آغاز کرده و به این صورت به ترمیم پوست و از بین بردن جای آکنه و لکها تحریک میشود.
لیزر CO2 فرکشنال برای جای جوش
این لیزر یکی از بهترین و تهاجمیترین روشها برای از بین بردن جای جوش و زخمهای باقی مانده از آکنههاست. لیزر CO2 فرکشنال با ایجاد سوراخهای میکروسکوپی بر روی سطح پوست، پوست را وادار به ساخت کلاژن و الاستین میکند تا زخمها را ترمیم کند.
روش دوم: مزونیدلینگ برای جای جوش
مزونیدلینگ نوعی روش غیر تهاجمی است که از سوزنهای بسیار ریز و ظریف (میکرونیدلها) استفاده میشود تا سلولهای پوستی را تحریک به ترشح کلاژن و الاستین کرده و جوشهای فعال را از بین ببرد.
روش سوم: درمان جای جوش با درمابریژن
در این روش به وسیله یک دستگاه پر سرعت چرخشی پوست صورت را لایهبرداری کرده و باعث تولید پوست جدید در صورت میشود. در این روش از داروهای بیحسی استفاده میشود و برای افراد دارای پوست تیره مناسب نیست زیرا میتواند رنگ پوست را تغییر داده و یا زخم ایجاد کند.
روش چهارم: از بین بردن جای جوش با میکرو درمابریژن
روش میکرودرم ابریژن کمتر از درم ابریژن تهاجمی بوده و نیازی به بیحس کننده ندارد. در این روش با استفاده از کریستالهای ریزی که بر روی صورت پاشیده میشود پوست را لایه برداری میکنند که باعث نرمی و روشن شدن پوست میشود.
روش پنجم: میکرونیدلینگ برای جای جوش و لک
میکرونیدلینگ یکی از روشهای مدرن و جدید برای رفع اسکارهای ایجاد شده به دلیل آکنه است که کاملا غیر تهاجمی بوده و تنها 2 تا 4 دقیقه زمان میبرد. در این روش دستگاه بر روی نواحی انتخابی و یا کل صورت قرار گرفته و با فشاری متوسط غلتانده میشود. این حرکت باید در جهات مختلف عمودی، افقی و مورب انجام شود.
روش ششم: اندولیفت جای جوش
روش اندولیفت یک روش غیر جراحی و غیر تهاجمی است که در آن تعدادی نخ توسط سوزنهای بسیار ریز وارد پوست شده و به نقاط مشخصی از پوست متصل میشود تا با بالا کشیدن و لیفت کردن پوست جای جوش و زخمها را ترمیم نماید.
روش هفتم: هایفوتراپی برای درمان جای جوش و لک
در هایفوگرافی انرژی اولتراسوند (فراصوت) به عمق پوست نفوذ کرده و ناحیه مورد نظر را در حد کنترل شده و ملایم گرم میکند به این طریق پوست را به تولید کلاژن تحریک کرده و نتیجه این روش را میتوان حتی پس از یک هفته نیز مشاهده کرد. با انجام جلسات هایفوگرافی به صورت مکرر و در زمان تعیین شده پوست سفتتر و صافتر شده و منافذ آن کاهش پیدا میکند.
برای شناخت بیشتر روش هایفوتراپی میتوانید مقاله مربوط به هایفوتراپی و کاربردهای آن را در سایت کلینیک لیزر درخشان را مطالعه نمایید.
روش هشتم: سابسیژن جای جوش و لک
سابسیژن در واقع نوعی روش غیر جراحی و بدون نیاز به بیحسی و بیهوشی است که در آن از سوزنهای نازکی به نام سرنگ نوکور استفاده میشود. این سوزنها وارد پوست شده و به دو طرف حرکت میکند تا اسکار ار بافت اصلی جدا شود. به این روش پوست را به کلاژن سازی تحریک میکند.
روش نهم: برش پانچ گرافتینگ
در این روش پوست را برش داده و سپس قاعده زخمهای جای جوش را به سمت بالا میکشند تا با سایر نواحی همسطح شود. در آخر پوست را به هم متصل میکنند. از این روش برای از بین بردن اسکارهای قندیلی، واگنی و زخمهای بزرگتر و عمیقتر استفاده میشوند.
روش دهم: تزریق ژل برای از بین بردن جای جوش
تزریق ژل یا فیلر به نواحی مختلف پوست باعث افزایش حجم این نواحی میشود تا با سایر نقاط پوست همسطح شود. در این روش از انواع مواد طبیعی و مصنوعی استفاده میشود که بسیار سریع، ساده و کم عارضه است. این روش یکی از رایجترین روشهای درمان برای از بین بردن اسکار واگنی محسوب میشود.
یکی از بهترین تزریقات ژل و فیلر، تزریق فیلر الانسه میباشد که میتوانید با مطالعه مطلب مربوطه با مزایا آن نیز آشنا شوید.
روش یازدهم: پلاسما جت جای جوش
در پلاسماجت با برخورد جریان پلاسما به اسکار باقی مانده از آکنهها چندین فرایند ایجاد میشود که بافتهای زائد، ویروسها و باکتریها را از بین برده و زخمها را ترمیم میکند.
روش دوازدهم: لایهبرداریهای کلینیکی
به طور کلی لایه برداری پوست چه به صورت فیزیکی و چه به صورت شیمیایی باعث تحریک پوست به کلاژن سازی و ترمیم جای زخمها میشود. لایهبرداری کلینیکی یا همان لایهبرداری شیمیایی یک از روشهای درمان جای جوش و لک است که با استفاده از اسیدهای قوی مانند اسید هیدروکسی، رتینول و آنزیمها تیرگیها را از بین برده و پوست را شفیفتر میکند.
روش سیزدهم: درمان های طبیعی رفع جای جوش
در روشهای طبیعی و خانگی میتوان از موارد زیر برای از بین بردن جای جوش و زخمها استفاده کرد.
-
تغذیه مناسب
-
مصرف آب کافی
-
روغن مریم گلی
-
آلوئهورا
-
آب خیار
-
روغن درخت چای
-
سرکه سیب
-
کره کاکائو
-
عسل و آب لیمو
-
روغن زیتون
-
روغن اسطوخودوس
-
ماسک خاک رس و گلاب
-
اسکرابهای گیاهی
علت به وجود آمدن جای جوش
به وجود آمدن جای جوش و اسکار ناشی از آکنه میتواند دلایل متفاوتی داشته باشد که از دلایل آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
-
وجود چربی زیاد بر روی پوست: ولید چربی بیش از حد توسط پوست میتواند منافذ پوست را بسته و سرعت درمان آکنه را کاهش میدهد. به این دلیل جای زخم بر روی پوست باقی میماند.
-
تجمع باکتریها: یکی از بهترین مکانها برای تجمع باکتری در پوست صورت، اطراف ریشه موها است. تجمع باکتری در این ناحیه باعث ایجاد جوش و آکنه میشود.
-
سلولهای مرده پوست: با تولید بیش از حد چربی توسط غدد چربی پوست موجب تجمع سلولهای مرده بر روی پوست شده و در بهبود جوش و آکنه تاثیرمیگذارد.
-
دستکاری جوشهای ایجاد شده: دستکاری جوشها باعث میشود پوست نتواند روند طبیعی خود را برای ترمیم آکنه طی کند و جای آن باقی بماند.
-
درمان نکردن به موقع جوشها: جوشهایی که در صورت و بدن ایجاد میشود بهتر است درمان شوند تا جای آنها باقی نماند.
سخن پایانی
جوشها یکی از عارضههای آزاردهنده پوست محسوب میشوند که در صورت به موقع درمان نشدن میتوانند لک و اسکارهایی را بر روی پوست به جا بگذارند. اسکار به جا مانده از جوشها انواع مختلفی دارند که در این مقاله آنها را به شما معرفی کردیم و در ادامه به صحبت درباره روشهای درمان جای جوش و لک پرداختیم.
در صورت نیاز به مشاوره در رابطه با روشهای درمان اسکار جوش میتوانید با شمارههای موجود در سایت کلینیک لیزر درخشان تماس بگیرید.
-
چگونه میتوان قرمزی جای جوش را از بین برد؟
قرمزی جای جوش ناشی از تجمع باکتری است و روغن درخت چای یکی از موثرترین مواد طبیعی برای از بین بردن قرمزی جای جوش است.
-
از بین بردن جای جوش و لک چه مدت طول میکشد؟
مدت زمان درمان و از بین رفتن جای جوش کاملاً به نوع آن بستگی دارد. یعنی شما باید ابتدا علت جوش را شناسایی کنید تا بتوانید زمان درمان آن را تخمین بزنید. اما به طور معمول درمانهای طبیعی به ۳ ماه تا ۲ سال وقت نیاز دارند تا کاملاً و بدون ایجاد هرگونه آثاری از بین بروند.
-
سن مناسب برای استفاده از روش های کلینیکی درمان ضایعات پوستی چند است؟
متقاضیان میتوانند بعد از سن 14 سالگی با نظر متخصص از روش های مناسب استفاده کنند.